6. října 2016
Regionální potravina Moravskoslezského kraje představila vítěze soutěžeČerná louka 3. října 2016 – U příležitosti akce Jak šmakuje Moravskoslezsko se v sobotu 1. října uskutečnilo slavnostní vyhlášení soutěže Regionální potravina. Značkou Regionální potravina Moravskoslezského kraje bylo oceněno osm výrobků s výjimečnou kvalitou a chuťovými vlastnostmi. Výherci letošního ročníku si svá ocenění převzali z rukou Jitky Götzové, ředitelky Odboru bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství. Značka, kterou administruje Státní zemědělský intervenční fond, je zárukou místního regionálního původu a jen letos se o ni v Moravskoslezském kraji ucházelo 87 produktů od 36 výrobců. O logo soutěžili v devíti kategoriích, nejsilnější zastoupení mělo 20 výrobků z kategorie Masné výrobky tepelně opracované, včetně uzenin.
Prestižní značku Regionální potravina uděluje Ministerstvo zemědělství nejlepším výrobkům od malých a středních regionálních producentů ve 13 krajích Čech a Moravy. „Ministerstvo zemědělství již sedmým rokem soutěží Regionální potravina pomáhá malým producentům z regionů. Snaží se tak ocenit a zviditelnit jejich náročnou práci a pomoci jim s jejich výrobky uspět na trhu,“ řekla Jitka Götzová.
Výrobky hodnotila osmičlenná komise tvořená zástupci Ministerstva zemědělství, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR. Podle slov regionální koordinátorky, Silvie Kořistkové z Regionální agrární komory Ostravsko, měla komise velmi obtížnou práci. „Přihlášené výrobky se vyznačovaly vysokou kvalitou, je jasně vidět, že výrobci mají o udělení loga Regionální potravina značný zájem a do soutěže přihlašují své nejlepší produkty,“ uvedla S. Kořistková.
„První ocenění Regionální potravina v roce 2010 pro Štramberské uši od Hezounů nás hodně potěšilo. Jsme malá rodinná firma, která dodržuje tradiční recepturu. Uši zhotovujeme starým klasickým váleným způsobem, náš výrobek je originální a specifický. Že jsme po čtyřech letech obhájili vítězství a převzali ocenění Regionální potravina 2016, je pro mne dvojí radost. Navíc věřím, že byla kategorie Pekařské výrobky včetně těstovin hojně zastoupená klasickými pekařskými produkty. Jsem rád, že naše Štramberské uši chutnají a že si stále držíme tradici a kvalitu,“ uvedl majitel firmy Ladislav Hezký.
K udělení značky Regionální potravina Moravskoslezského kraje 2016 navrhla hodnotitelská komise 8 výrobků z následujících kategorií:
Kategorie:
Výrobek a výrobce:
Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas
PANENSKÁ SVÍČKOVÁ
Milan Žabčík, Kateřinice
Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy
nevyhlášeno
Sýry včetně tvarohu
KOZÍ SÝR OŘECHOVÝ S MEDEM
Vítkovská zemědělská s.r.o.
Mléčné výrobky ostatní
HLAVNICKÝ JOGURT BÍLÝ
Zemědělské a obchodní družstvo Hlavnice
Pekařské výrobky včetně těstovin
ŠTRAMBERSKÉ UŠI OD HEZOUNŮ
Ladislav Hezký, Kopřivnice
Cukrářské výrobky včetně cukrovinek
PORUBSKÁ PUSINKA
GAMYS s.r.o.
Alkoholické a nealkoholické nápoje
MEDOVINKA ORIGINAL
JANKAR PROFI, s.r.o.
Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě
SLEZSKÁ ZELENINOVÁ BAŠTA JEMNÁ
Jaroslava Fojtíková, Havířov
Ostatní
LIBAVSKÝ MED LIPOVÝ
Dalibor Vranik, Budišov nad Budišovkou
Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku. V současné době značku nosí 577 produktů ze 13 regionů Čech a Moravy. Značku administruje Státní zemědělský intervenční fond. Podrobné informace o soutěži můžete najít na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz
Pokud si přejete dostávat na email pdf vydání Venkovských novin, vložte zde svoji emailovou adresu:
Centrum pro komunitní práci
Venkovské noviny
Vodičkova 36
110 00 Praha 1
web: http://www.venkovskenoviny.cz
email: venkovskenoviny@cpkp.cz
tel.: 608 700 130